Vi firar ”WORLD CIRCUS DAY”

Föreställningar och föreläsningar i cirkusens tecken!

Lördagen den 16 april firar vi cirkusen!

Gävle har en lång och fin cirkushistoria och har fostrat många internationella cirkusartister. Under dagen blandar vi cirkusuppträdanden, prova-på och föreläsningar så det kommer finnas något för alla.

Programpunkter:
13:00 Magisk Cirkus, familjevarieté.

14:00 Föreläsning med Johan Wellton. En av sveriges mest aktiva artister berättar om sin tid i Gävle och resan ut i världen samt om det nya projektet Pendula Voice.

15:00 Föreläsning med Thorsten Andreassen. Som medlem i den klassiska gruppen Gycklargruppen har Thorsten uppträtt och arbetat för gatu- och varietékonstens etablering. Nu driver han produktionsbolaget Funnybones och är engagerad i svensk scenkonst.

16:00 Föreläsning med Johan Vinberg och Janne Näsström från Cirkusakademin. Vi kommer alla få vet mer om Gävles roll i svensk cirkushistoria, få höra intressanta anekdoter och kanske till och med få svaret på.. Vilket samband finns det mellan Cirkus Adolfis cirkusvagn och Jimmy Hendrix konsert i Sandviken 1968.

17:00 Magishow med Leif Olberius. Leif är en av landets mest erfarna och mångsidiga magiker. Prova-på cirkus under dagen.

Fri entrè och enklare fika finns att köpa på plats.
Ett arrangemang av Gävle kommun i samarbete med Cirkus Akademin.

Bilder från Cirkusfestivalen i Monte Carlo 2020

Skall det ser ut så här i framtiden på cirkusar runt om i Världen? Tomma stolar.

Foto: Kari Nieminen

HAND I HAND

Norrköpings Ungdomscirkus fyller 40 år. 1979 startade gymnastiklärarinna Anita Plambeck och Olle Anderberg, brottarlegend, Norsholmsakrobatarna. i Norsholm utanför Norrköping. Verksamheten växte och på 90 talet flyttade man till Norrköping. I dag har man nästan 200 barn och ungdomar mellan 6 - 20 år som tränar. Och publiken är mellan 1 - 100 år.40 års jubileet firades med en färgsprakande föreställning av cirkus som kallas HAND I HAND i år, mellan 1979 - 2019 med skratt, gemenskap, akrobatik, jonglering och mycket mera. 

Ungdomscirkusen erhöll Cirkusakademiens utmärkelse ÅRETS CHARLIE redan 1992.